Belangrijkste e-commerce trends voor 2023

De trends die je concurrenten niet negeren!

E-commerce neemt ook in 2023 een vlucht! Zorg ervoor dat je er klaar voor bent.

De belangrijkste e-commerce trends voor 2023 waar je niet omheen kunt

In het huidige digitale tijdperk neemt de e-commerce een hoge vlucht. Die trend zal de komende jaren alleen maar doorzetten, nu steeds meer mensen zich voor hun aankopen (producten & diensten) tot online winkels wenden. Hier zijn enkele van de belangrijkste e-commerce trends voor 2023 die je niet kunt negeren.

Mobiele handel zal blijven groeien

Nu steeds meer mensen hun smartphones en andere mobiele apparaten gebruiken om online te winkelen, is het geen verrassing dat mobiele handel in de lift zit. Vorig jaar 2021 nam mobiele handel al meer dan de helft van alle e-commerce verkopen voor zijn rekening. Dit betekent dat als je concurrerend wilt blijven in de e-commerce, je ervoor moet zorgen dat je website geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten.

Vanaf september 2020 is Google al overgeschakeld op het principe ‘mobile first’. Bij dit principe wordt de mobiele versie van een website als uitgangspunt genomen. Dit heeft gevolgen voor de indexering door Google, maar maakt bijvoorbeeld ook een responsive design van een website nog belangrijker.

Spraakgestuurd zoeken zal populairder worden

Naarmate voice search populairder wordt, moeten bedrijven ervoor zorgen dat hun websites geoptimaliseerd zijn voor dit soort zoekopdrachten. Momenteel is voice-search het populairst bij de doelgroepen Millennials en Gen-Z. Dus als je deze demografische groepen wilt bereiken, moet je ervoor zorgen dat je website klaar is voor voice search.

Dat betekent dus dat je website goed gevonden moet worden in Google op vragen die deze doelgroep stellen aan Google. Denk dus na over wat mogelijke vragen zouden kunnen zijn en probeer deze zo goed als mogelijk te beantwoorden in een artikel op jouw website.

Sociale media platforms zullen in belang blijven toenemen

Sociale media platforms worden steeds belangrijker voor e-commerce bedrijven. Er wordt zelfs geschat dat in 2023 sociale media goed zullen zijn voor meer dan een derde van alle e-commerce verkopen. Onderschat de waarde van je social media kanalen dus niet en bouw een trouwe community en achterban op.

Het belang van klantervaring zal blijven toenemen

Klantervaring wordt steeds belangrijker in de e-commerce. De verwachting is dat klantervaring de belangrijkste onderscheidende factor zal zijn voor succesvolle e-commerce bedrijven. Zorg dat je klanten een positieve ervaring hebben als ze op je website winkelen. Ze zullen ambassadeurs voor jouw webshop worden en daar kan geen andere marketing campagne tegenop.

Blockchain zal populairder worden

Blockchain wordt langzaam maar zeker populairder in de e-commerce. In 2023 zal meer dan een kwart van alle e-commerce bedrijven blockchain technologie gebruiken. Ben je nog niet bekend met blockchain? Blockchain is een gedistribueerde database die veilige, transparante en fraudebestendige transacties mogelijk maakt. Als je de ontwikkelingen op het gebied van e-commerce voor wilt blijven, is het belangrijk dat je vertrouwd raakt met blockchain technologie.

Groene bezorging & duurzame verpakkingen worden steeds belangrijker

Duurzaamheid is natuurlijk een ‘hot topic’ op dit moment en een maatschappelijk punt van discussie. Ook in de e-commerce krijgen webshops steeds meer te maken met dit onderwerp. Consumenten zijn zorgvuldiger dan ooit over de producten die ze kopen en de bedrijven die ze steunen. Ze willen erop kunnen vertrouwen dat bedrijven stappen ondernemen om hun milieu-impact te verminderen.

Groene duurzame verpakking

Er zijn een aantal manieren waarop bedrijven hun duurzaamheid kunnen verbeteren. Eén van de belangrijkste is door groene levering en duurzame verpakking. Door herbruikbare zakken, dozen en ander verpakkingsmateriaal te gebruiken, kunnen bedrijven de hoeveelheid afval die ze produceren sterk verminderen. Dit helpt niet alleen het milieu, maar bespaart op de lange duur ook geld.

Een andere manier om de duurzaamheid te verbeteren is door gerecyclede of recycleerbare materialen voor verpakkingen te gebruiken. Veel bedrijven gebruiken nu papier, karton en andere materialen die van gerecycleerd materiaal gemaakt zijn. Dit vermindert niet alleen de hoeveelheid afval, maar helpt ook de CO2-uitstoot te verlagen. Om duurzaamheid nog verder te stimuleren, kunnen bedrijven ook overwegen om biologisch afbreekbare verpakkingen te gebruiken. Dit is een steeds populairder wordende maatregel.

Duurzame verpakkingen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar kunnen ook aantrekkelijk zijn voor de consument. Veel bedrijven gebruiken nu duurzame materialen die er stijlvol en modern uitzien. Dit helpt om de consument te laten zien dat het bedrijf serieus bezig is met het milieu.

Groene duurzame bezorging

Groene levering is een andere manier waarop bedrijven hun duurzaamheid kunnen verbeteren. Er zijn steeds meer bedrijven die elektrische voertuigen gebruiken voor de bezorging van hun producten. Dit helpt de CO2-uitstoot te verminderen en draagt ​​bij aan een schoner milieu. Gebruik van elektrische voertuigen is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook leiden tot kostenbesparingen op de lange termijn.

Bedrijven kunnen ook overwegen om hun producten per fiets of elektrische scooter te laten bezorgen. Dit is een steeds populairder wordende manier van bezorging.

Groene levering en duurzame verpakking zijn belangrijke thema’s voor bedrijven van alle maten. Door deze principes toe te passen kunnen bedrijven hun milieu-impact verminderen en zich tegelijk profileren als verantwoordelijke leden van de gemeenschap.

Meer flexibelere bezorgopties

Flexibele bezorgopties worden steeds belangrijker voor online kopers. Uit een recente studie bleek dat 64% van de Nederlandse consumenten een bedrijf kiest dat meer flexibele leveringsmogelijkheden biedt dan de concurrentie. Dit is waarschijnlijk omdat flexibiliteit een hogere prioriteit heeft gekregen dan ooit tevoren.

Er zijn verschillende redenen waarom flexibiliteit zo belangrijk is voor de consument. Ten eerste hebben mensen het drukker dan ooit en hebben ze geen tijd om op hun pakjes te wachten. Bovendien kunnen zich tijdens de levering soms problemen voordoen, zoals artikelen die op het verkeerde adres worden bezorgd of pakketten die te laat aankomen. Door klanten meer keuze en flexibiliteit te bieden, kunnen winkeliers hen helpen deze problemen te voorkomen.

Veel online winkeliers werken nu samen met meerdere vervoerders om klanten meer keuze te geven in de manier waarop ze hun pakketten ontvangen. Zo kunnen winkeliers een plan B bieden in geval van problemen met één van hun vervoerders. Steeds meer bedrijven gaan ook samenwerkingsverbanden aan met koeriersbedrijven die op dezelfde dag bezorgen en afhalen. Dit geeft de consument meer flexibiliteit in het tijdstip waarop hij zijn pakjes kan ontvangen.

Over het geheel genomen is het duidelijk dat flexibele leveringsmogelijkheden steeds belangrijker worden voor online shoppers. Door meer keuze en flexibiliteit te bieden, kunnen winkeliers klanten helpen problemen te voorkomen en ervoor zorgen dat ze tevreden zijn met hun winkelervaring.

Augmented reality (AR) en virtual reality (VR)

Ontwikkelingen in augmented reality (AR) en virtual reality (VR) nemen toe. En verwacht wordt dat ze de komende jaren alleen maar zullen blijven groeien. Zo zal het aantal Gen-Z shoppers dat AR gebruikt voorafgaand aan een aankoop de komende vijf jaar naar schatting met 57% toenemen.

Dit is goed nieuws voor bedrijven, want het betekent dat er nog meer mogelijkheden zullen zijn om AR en VR voor marketing- en verkoopdoeleinden te gebruiken. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld VR gebruiken om meeslepende productdemo’s te maken of AR om klanten kleding of accessoires te laten “passen” voor ze een aankoop doen.

Er zijn al veel indrukwekkende voorbeelden van bedrijven die AR en VR met succes gebruiken. Zo heeft Ikea een app ontwikkeld waarmee klanten virtuele meubels in hun huis kunnen plaatsen voordat ze een aankoop doen. Zo kunnen klanten zich een beter idee vormen van hoe de meubels er in hun ruimte uit zullen zien en of ze goed zullen passen bij de andere stukken die ze al hebben.

Op dezelfde manier heeft Lowe’s een app ontwikkeld waarmee klanten een 3D rendering van hun huisrenovatieproject kunnen bekijken voordat ze een aankoop doen. Dit helpt klanten om een beter idee te krijgen van hoe het eindproduct er uit zal zien en voorkomt verrassingen als de verbouwing klaar is.

Over het geheel genomen blijken AR en VR krachtige hulpmiddelen voor bedrijven te zijn. En hun populariteit zal de komende jaren naar verwachting alleen maar blijven toenemen. Dus als je deze technologieën nog niet gebruikt, is nu het moment om ermee te beginnen!

Omnichannel strategieën

Omnichannel is de term die gebruikt wordt om een bedrijfsstrategie aan te duiden die gebruik maakt van meerdere kanalen voor communicatie en interactie met klanten. Dit kan alles omvatten van traditionele kanalen zoals verkoop in de winkel en online, tot nieuwere kanalen zoals sociale media en mobiele apps.

Het doel van omnichannel marketing is de klant een naadloze ervaring te bieden, ongeacht hoe de klant kiest voor interactie met het bedrijf. Dit kan een uitdaging zijn voor bedrijven, maar er zijn verschillende strategieën die kunnen worden toegepast om het te laten werken.

Enkele van de belangrijkste strategieën om een effectieve omnichannel marketing strategie uit te voeren zijn:

  1. Eén enkel beeld van de klant hebben over alle kanalen heen. Dit kun je bereiken door je systeem voor het beheer van klantgegevens te integreren met alle kanalen. Zo kun je alle interacties zien die een klant met je bedrijf heeft, ongeacht het gebruikte kanaal.
  2. Een consistente klantervaring creëren over alle kanalen. Dit kun je doen door in alle kanalen dezelfde branding, berichtgeving en vormgeving te gebruiken. Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat de reis van de klant soepel verloopt, van de eerste interactie tot de uiteindelijke aankoop.
  3. Bied klantenondersteuning over alle kanalen. Klanten moeten hulp kunnen krijgen bij hun aankopen, ongeacht het kanaal dat ze gebruiken. Dit kan door klantenservice te bieden via meerdere kanalen, zoals telefoon, e-mail, chat, en sociale media.
  4. Het gedrag van klanten over alle kanalen volgen. Dit zal je helpen om beter te begrijpen hoe klanten met je bedrijf omgaan en aan welke kanalen ze de voorkeur geven. Deze informatie kan dan gebruikt worden om je marketingstrategie te verbeteren en beter aan de behoeften van je klanten tegemoet te komen.

Website personalisatie

Personalisatie op de website is een van de meest effectieve manieren om klanten terug te laten komen. Door gebruik te maken van ‘machine learning’ (ML) en het volgen van gebruikersgedrag, kun je voor elke klant een gepersonaliseerde ervaring creëren. Dit betekent dat ze verschillende inhoud te zien krijgen, afhankelijk van wat je over hen weet.

Als je je klanten tevreden wilt houden, is personalisatie een must. Onderzoek van de Reputation Factory toont zelfs aan dat 78% van de klanten zegt dat ze naar een website zullen terugkeren als er gepersonaliseerde acties worden aangeboden.

Dus, hoe begin je met personalisatie?

De eerste stap is het bijhouden van gebruikersgedrag. Dit kun je doen door cookies of andere tracking technologieën te gebruiken. Als je deze gegevens eenmaal hebt, kun je ze gebruiken om de ervaring voor elke klant te personaliseren. Je kunt klanten dan verschillende inhoud laten zien, iemand aanspreken met zijn of haar naam en verschillende producten aanbevelen op basis van eerder bekeken producten.

Personalisatie kan een krachtig hulpmiddel zijn om klanten betrokken en tevreden te houden. Door gebruik te maken van machinaal leren en het volgen van gebruikersgedrag, kun je voor elke klant een gepersonaliseerde ervaring creëren. Dit is een trefzekere manier om de loyaliteit van klanten te vergroten en hen aan te moedigen terug te blijven komen.

E-commerce trends 2023

Zoals je ziet, zijn er een aantal belangrijke e-commerce trends om in 2023 op te letten. Door deze trends voor te blijven kun je ervoor zorgen dat je e-commerce bedrijf ook in de komende jaren concurrerend en succesvol blijft.

Implementeer de juiste technologie, volg de trends in de sector, en blijf op de hoogte van veranderingen in het e-commerce landschap om je bedrijf te laten groeien.

Goed vindbaar zijn in de zoekmachines blijft natuurlijk onverminderd belangrijk. Wanneer klanten jouw webshop überhaupt niet weten te vinden, maakt het immers niet uit hoe goed je hen had kunnen helpen. Je krijgt die kans namelijk niet, wanneer je zoekmachine optimalisatie strategie niet op orde is. Jouw SEO en linkbuilding campagne is in goede handen bij onze SEO specialisten. Wil je meer weten over SEO? Onze marketeers schreven een leuk artikel: hoe werkt SEO?