Linkbuilding strategie opstellen in 5 stappen

Wat is de beste linkbuilding strategie in 2022? Er is niet één definitief antwoord op deze vraag. Enkele van de meest effectieve strategieën voor het bouwen van links in 2022 zijn echter het maken van boeiende inhoud die de aandacht en links van andere websites trekt, het deelnemen aan link uitwisselingen met verwante websites, en het gebruiken van sociale media om je inhoud te promoten en links van andere gebruikers aan te trekken. Welke strategie je ook kiest, zorg ervoor dat het iets is waar je je op lange termijn aan kunt verbinden, want link building is een langzaam en gestaag proces dat tijd kan kosten voor je resultaat ziet.

1. Bepaal je doelen en doelstellingen

Als eerste stap is het verstandig om de doelstelling van een linkbuilding campagne te bepalen. Wil je meer website verkeer, organische zoek zichtbaarheid, of naamsbekendheid? Misschien ben je gewoon op zoek naar meer hoogwaardige links naar je site. Als je je doel eenmaal kent, kun je je inspanningen voor linkbuilding daarop afstemmen.

Onderzoek je concurrentie

Om een idee te krijgen van wat mogelijk is, is het belangrijk je concurrentie te onderzoeken en te zien wat voor soort links ze hebben weten te verkrijgen. Je kunt tools als Majestic SEO, Ahrefs, en Open Site Explorer gebruiken om deze informatie te verzamelen.

Identificeer mogelijkheden

Na het doen van je onderzoek zou je een goed idee moeten hebben van de soorten links die voor je site het gunstigst zouden zijn. Nu is het tijd om potentiële kansen te identificeren voor deze links te verwerven.

Ga aan de slag!

Nu je weet wat je nastreeft en waar je de mogelijkheden kunt vinden, is het tijd om aan de slag te gaan! Bedenk dat link building een lange-termijn strategie is, dus verwacht geen resultaten van de ene dag op de andere. Maar met hard werken en geduld zul je na verloop van tijd verbeteringen gaan zien.

Door deze stappen te volgen, kun je een succesvolle link building campagne opzetten die je website helpt haar doelen te bereiken.

2. Ontwikkel een plan van aanpak

Nu je de doelen van de linkbuilding campagne weet kun je een concreet plan van aanpak maken. Dit plan moet antwoord geven op de volgende vragen:

– Wie zal voor elke taak verantwoordelijk zijn?

– Welke methoden zullen worden gebruikt om links te bouwen?

– Hoe vaak zullen nieuwe links worden gebouwd?

– Welke maatstaven zullen worden gebruikt om de voortgang bij te houden?

Het maken van een plan van aanpak is essentieel voor elke link building campagne. Door de doelen, methoden en meetpunten van de campagne duidelijk te omschrijven, kun je ervoor zorgen dat alle betrokkenen op dezelfde lijn zitten en naar dezelfde doelstellingen toewerken.

Doelpublicaties kiezen

De volgende stap is het kiezen van doelpublicaties voor link building. Dit zijn de websites waar je links zult proberen te bouwen. Bij het kiezen van doelpublicaties is het belangrijk de volgende factoren in overweging te nemen:

– Relevantie: De doelpublicatie moet relevant zijn voor je bedrijf of bedrijfstak.

Autoriteit: De doelpublicatie moet een hoge autoriteit hebben, wat betekent dat ze door andere websites gerespecteerd wordt.

– Omvang: De doelpublicatie moet een groot publiek hebben.

– Concurrentie: Er zijn meestal meer links beschikbaar voor industrieën met veel concurrentie.

Als je een doelpublicatie gekozen hebt, is de volgende stap het onderzoeken van haar backlink profiel. Dit geeft je een idee van het soort links dat de website al heeft opgebouwd. Deze informatie kun je gebruiken om een strategie voor link building te ontwikkelen.

3. Voer je linkbuilding strategie uit

Verzamelen van link prospects

Nu je weet wie je doelpublicaties zijn, is de volgende stap het verzamelen van link prospects. Dit zijn websites die mogelijk geïnteresseerd zijn om naar je website te linken. Er zijn vele manieren om link prospects te verzamelen, waaronder de volgende methoden:

Zoekmachine optimalisatie: Gebruik zoekmachines om websites te vinden die relevant zijn voor je bedrijf of industrie.

– Analyse van concurrenten: Analyseer de backlinks van je concurrenten en probeer links van dezelfde websites te krijgen.

– Sociale media: Gebruik sociale media platforms zoals Twitter en LinkedIn om potentiële linkpartners te vinden.

– Gastplaatsing: Schrijf gastberichten voor websites van hoge kwaliteit in je industrie en voeg een link naar je website toe.

Contact opnemen met potentiële linkpartners

Als je een lijst van potentiële linkpartners verzameld hebt, is de volgende stap hen te benaderen en om een link te vragen. Dit kan op verschillende manieren, met inbegrip van de volgende methoden:

– E-mail outreach: Stuur gepersonaliseerde e-mails naar potentiële linkpartners en vraag of ze geïnteresseerd zouden zijn in een link naar je website.

– Sociale media: Gebruik sociale media platforms zoals Twitter en LinkedIn om contact op te nemen met potentiële linkpartners.

– Gesponsorde inhoud: Schrijf gesponsorde artikelen of blog posts voor websites van hoge kwaliteit en voeg een link naar je website toe.

4. Monitor je resultaten

De laatste stap is het bijhouden van de voortgang van de link building campagne. Dit kan met behulp van verschillende meetpunten, zoals het aantal gebouwde links, de autoriteit van de websites waar de links staan, en het verkeer dat door de links gegenereerd wordt. Door deze meetpunten bij te houden kun je zeker weten dat de campagne op schema ligt en bijsturen als nodig.

Een manier om de resultaten van je link building campagne bij te houden is het gebruik van een tool als Majestic SEO of Open Site Explorer. Deze hulpmiddelen tonen je het aantal links dat je website heeft, en ook de autoriteit van die websites. Deze informatie kan je helpen het succes van je campagne te peilen en de nodige aanpassingen te doen.

Een andere manier om het effect van je link building te meten is te kijken naar het verkeer dat het oplevert. Gebruik een hulpmiddel als Google Analytics om te zien hoeveel verkeer er van links op andere websites komt. Als je ziet dat het verkeer toeneemt, dan weet je dat je inspanningen vruchten afwerpen. Als er echter geen verandering is of als het verkeer afneemt, dan weet je dat je je strategie moet bijstellen.

5. Pas je strategie aan en verbeter ze als dat nodig is

***Naarmate je website groeit, groeit ook de behoefte aan kwalitatieve links. Pas je link building strategie aan als dat nodig is om te zorgen dat je het meeste uit je inspanningen haalt.

Een link building dienst inhuren

Als je niet de tijd of de middelen hebt om zelf links te bouwen, kun je altijd een link building dienst inhuren. Er zijn veel bedrijven die gespecialiseerd zijn in link building en je kunnen helpen de links te krijgen die je voor je website nodig hebt. Zorg er alleen voor dat je je onderzoek doet en een gerenommeerd bedrijf kiest.